Comutare conexiune stea - conexiune triunghi - frana dinamica la un alternator trifazat
Electrice Instalația Electrică
Comutare stea - triunghi - frână dinamică
Schema electrica de comanda a unui alternator trifazat
O aplicatie des intalnita in industrie - pornirea in conexiune stea apoi trecerea la conexiune delta a unor motoare electrice, cu ajutorul a doua comutatoare triple (3PDT - Triple Pole Double Throw, 3 poli a doua contacte) - poate deveni o instalatie hi-tech pt. turbina eoliana prinsa de stalpul de rufe din fundu' curtii, cu diferenta ca al doilea comutator e folosit pt. franarea dinamica a generatorului electric atunci cand cele trei infasurari sunt puse in scurtcircuit.
Comutatoarele K1 si K2 sunt fie mecanice actionate manual, fie, mai elegant si mai practic, contactele unor relee de putere - RI13 de 12-24Vdc sunt f. bune pana la 15A/contact - telecomandate(montate imediat langa turbina si comandate prin fir de la distanta).
Schema electrice de comutare intre conexiunile stea si triunghi la un alternator trifazat
Pentru redresarea celor trei faze se foloseste o punte si jumate sau sase diode identice, de curent adecvat, ca la redresarea stea-triunghi. Redresarea se face langa consumator, transportul energiei pe cele trei linii(S, T, R) facandu-se in curent alternativ din acelasi motiv pt. care comutarea se face, cum am zis putin mai 'nainte, langa turbina, acela de a reduce pe cat posibil pierderile de energie cauzate de lungimea si sectiunea - prea redusa cateodata, economica - a cablurilor.