Schema generala de principiu a instalatiei electrice in locuinta
Electrice Instalația Electrică
Instalația electrică in locuință
Schema generala de principiu
Schema de mai jos e cea intalnita, inca, in cele mai multe locuinte construite in vremuri tovarasesti; chiar daca e simplificata, principiala, ea include toate elementele constructive ale unei instalatii electrice casnice: contor de energie electrica, tablou electric(panou de sigurante),
prize si aparate electrice(masina de spalat, TV, PC, ...), intrerupatoare si lumini(lustre, aplice), conductoare si
doze(de derivatie, de aparat).
Instalatia electrica din locuinta e un circuit de curent alternativ monofazat; monofazat = o singura faza, unica, numita, de-acu'nainte, Faza; alternativ = alterneaza polaritatea(schimba sensul) curentului si tensiunii de 50 de
Instalatia electrica in locuinta - Schema generala de principiu
ori pe secunda, cu frecventa de 50Hz(hertzi) adica, la o toleranta de 1%(daca nu se stabileste altfel prin contractul de furnizare); valoarea eficace a tensiunii electrice in instalatie este de 230Vca(volti curent alternativ) ±10% - in notatia engleza, Vac(volts alternative current -, conform standardelor Comisiei Electrotehnice Internationale IEC(International Electrotechnical Commission).
Conductoarele electrice aflate in tuburile PVC(PolyVinyl Chloride) protectoare sunt trei la numar: doua pentru alimentarea aparatelor electrice - Faza(firul activ, periculos pt. sanatate), respectiv Nulul(neutru sau nul de lucru) - si unul pentru protectia chiriasilor la defectele de izolatie ale aparatelor sau cablurilor electrice - Impamantarea(nul de protectie sau pamant), ca in prizele Schuko(SchutzKontakt = contact de protectie).
Faza si Nulul trec prin sigurantele de protectie(fuzibile sau automate) ale fiecarui circuit(lumini sau prize), Impamantarea - niciodata.
Identificarea usoara si sigura a conductoarelor se face dupa un cod standardizat(IEC 60446) al culorilor:
maro pt. Faza, albastru pt. Nul si doua culori - verde si galben - pt. Impamantare; in instalatiile electrice si mai vechi poti avea surpriza altor coduri: Faza - negru, Nul - cenusiu, Impamantare - rosu sau variante monocrome - trei conductoare de-o culoare.