Reguli minime de protectie
in munca cu instalatia
electrica de-acasa
Electrice
Reguli minime de
protectie electrica

Protectia personala in munca cu instalatia electrica de-acasa


Mi-e teama s-ating fire electrice, las asta unui profesionist!
Instalatia electrica nu-i periculoasa, sunt doar 230 de volti!


Amandoua afirmatiile de mai sus sunt discutabile. Cei mai multi dintre noi pun mana, cu usurinta, pe bidinea sau mai bat, fara probleme, cate un cui, dar, cand vine vorba de electricitate, devenim, brusc, timizi; asta e f. bine, un pic de frica nu strica, ea iti păzeşte pepenii. Pe de alta parte nu-i rau, Zoe, să fii bărbată, dar ... cu moderatie pt. ca curentu' electric accepta o singura greseala.
Oricare ar fi actiunea asupra instalatiei electrice, trebuie - e vital! - sa urmezi cateva reguli simple.

Ai maini uscate si curate, fara bratari si inele metalice, ai haine uscate (eviti sa lucrezi cu electricitate ud sau transpirat excesiv) si picioare incaltate.

Iti protejezi ochii - o pereche de ochelari de protectie panoramici din policarbonat sunt buni in casa la orice gen de mestereala.

Nu stai pe podeaua umeda, o acoperi cu un covoras uscat, preferabil din cauciuc sau plastic.

Opresti curentul inaintea oricarei interventii: pui pe pozitia OFF sigurantele automate sau, ca in cazul unei locuinte mai vechi, desurubezi fuzibilele din panou, intotdeauna pe-amandoua, Faza si Nul; chiar daca ai scos sigurantele fuzibile, in panoul electric exista, inca, curent, asadar nu ai ce cauta cu degetele sau cu obiecte metalice in soclurile ramase goale.
Unele panouri electrice mai vechi au grafice cu legaturile sigurantelor la circuite ce pot fi vagi si inexacte in urma modificarilor repetate. De aceea, verifici daca circuitul electric e lipsit de curent; in cazul prizelor electrice folosesti un multimetru, un creion de tensiune ori un aparat electric mobil (veioza, radio).
Daca nu esti singur acasa, pui un anunt pe capacul panoului de sigurante a.i. sa fi sigur ca nimeni nu se apropie de panoul electric in timp ce lucrezi.

Nu atingi suprafete metalice atunci cand probezi circuitul de Faza; metalul conduce foarte bine electricitatea si, daca se-ntampla s-atingi firul de Faza in acelasi timp cu caloriferul, iti risti viata. Sa NU fii pe Fază!  e indemnul ce trebuie urmat aici.

Manuiesti unelte sigure (surubelnite, patent, clesti) cu izolatia originala (PVC, Nylon) a manerelor in stare buna, nu acoperite cu scotch.

Verifici lucrarea, mai intai vizual, la rece, apoi, dupa ce pornesti curentul, cu multimetrul si creionul de tensiune.

Pentru ca graba strică treaba, iti acorzi destul timp si iti folosesti bunul simt si judecata sanatoasa! Si e bine sa mai fie un adult in casa, pentru orice eventualitate.

Daca nu te simti in largul tau, apelezi la un electrician autorizat. NU efectuezi o interventie asupra instalatiei electrice de curent alternativ daca nu esti absolut sigur ca abilitatile dobandite si starea de spirit iti permit acest lucru.

Indicator tensiune electrica periculoasa

Toate operatiunile desfasurate sub tensiune periculoasa ar trebui sa fie realizate numai de persoane calificate, cu experienta. In cazul prejudiciilor aparute in urma interventiilor la instalatia electrica, cel ce efectueaza lucrarile este integral raspunzator in fata legii, iar actiunile necalificate asupra retelei electrice pot anula despagubirile asigurarilor.