Sigurante si intrerupatoare automate
Dispozitive de protectie cilindrice
S101 si modulare pe sina DIN
Electrice
Sigurante automate
Dispozitive de protectie
cilindrice S101 si
modulare pe sina DINDenumirea din titlu e proprie vechilor sigurante automate cilindrice (tip S101, ce se pot insuruba in panoul electric clasic in locul fuzibilelor), dar e folosita popular si pentru intrerupatoarele automate paralelipipedice pentru sina DIN, din panoul electric actual.

Siguranta automata S101 si intrerupatorul automat MCB

Sigurantele automate S101 sunt construite intr-o gama redusa de curenti si tensiuni, numai pt. intrebuintare casnica, pentru soclu E27, la curenti nominali de 6...25A si capacitati de rupere max. 3kA; siguranta automata cilindrica e o varianta budget incompatibila cu protectiile electrice extinse asupra locatarilor (RCD) sau aparaturii (SPD).

Intrerupatorul automat modular e mai scump, dar face toti banii; el include dubla protectie: una termica ce-si face treaba la suprasarcina, alta magnetica ce actioneaza instant la scurtcircuit intrerupand circuitul electric pana la indepartarea scurtului, chiar daca apropritarul blocheaza cu scobitori parghia intrerupatorului de pe partea frontala a carcasei.

MCB (Mini Circuit Breaker) este denumirea internationala a intrerupatorului automat in varianta domestica, iar MCCB (Moulded Case Circuit Breaker) respectiv ACB (Air Circuit Breaker, >800A...10KA) sunt acronimele pentru variantele industriale. MCB-urile se mai numesc disjunctoare magneto-termice monopolare sau multipolare, adica actioneaza asupra uneia sau a mai multor căi (poli) de curent simultan, ...
... de aici si indicativele tehnice: 1P - monopolar, 2P - bipolar, 1P+N (Faza+Nul); mai exista variantele 3P, 4P, 3P+N pt. circuite electrice trifazate, mai rare in locuintele obisnuite.
Asadar: 1P intrerupe firul pe care este montat - Faza sau Nul, 1P+N si 2P intrerup ambele fire simultan, avand solidare tijele celor doua intrerupatoare, cu diferenta ca, in timp ce 2P are doua circuite magneto-termice, cate unul pe fiecare fir, 1P+N are un singur circuit de protectie, pe Faza, Nulul fiind un simplu intrerupator mecanic agatat si deconectat odata cu Faza.

Doua intrerupatoare 1P identice, din cauza minorelor diferente de material si constructie si a tolerantelor admise, nu vor reactiona niciodata identic la o problema in reteaua electrica - unul va sari inaintea celuilalt; din acest motiv trebuie evitata montarea a doua MCB-uri 1P pe acelasi circuit, unul pe Faza, altul pe Nul, dupa modelul vechiului tablou cu sigurante fuzibile (dar care erau amandoua desurubate de catre locatar la un deranjament).

In apartament se monteaza MCB 1P+N sau 2P - amandoua taie complet si simultan Faza si Nulul in caz de scurtcircuit sau suprasarcina; daca sunt montate numai MCB-uri 1P pe Faza, ele se pot inlocui usor cu 1P+N, fara modificari de spatiu in panou, avand amandoua aceeasi latime de 1 modul (18mm).
Daca nu vrei sa schimbi MCB-urile 1P existente si pentru a te incadra in latimea tabloului, solutia sigura este inlocuirea MCB-ului 2P general cu un disjunctor diferential RCBO - in aceeasi carcasa lata de 2 module e un MCB (il alegi cu un curent egal cu al MCB-ului existent, de obicei 25 sau 32A) pentru suprasarcina si scurtcircuit + un RCD de 30mA pentru curenti reziduali in caz de electrocutare.