Schema electronica detector
pentru cel mai rapid eveniment,
Jeopardy - stii si castigi!
Electronice Scheme diverse
Jeopardy - stii
si castigi!

Detector pentru cel
mai rapid evenimentCircuitul are un numar de N celule identice egal cu numarul participantilor la joc. Celula e un monostabil neretriggerabil - in felul asta circuitul se auto-reseteaza dupa 15 sec (0,5RC), pregatind o noua runda de joc.
In repaus, pe catozii ledurilor vezi o masa (prin rezistorul de 1K5); la apasearea oricarui buton, dupa aprinderea ledului asociat lui, pe aceiasi catozi va aparea un plus minus caderea pe led (2V), practic un plus, adica orice alta apasare va fi fara efect si toate celelalte monostabile raman inactive.

Nu ai CMOS4011, trebuie sa ai prin shmeltz CMOS4001 daca vrei sa realizezi identic functia dar cu logica inversata.
In celula din dreapta schemei, pe anozii ledurilor citesti, in repaus, plus (la fel si pe catozi); la apasarea butonului, ...Schema electronica detector pentru cel mai rapid eveniment, Jeopardy
... pe anozi va fi tensiunea ledului (2V), insuficienta pt. actionarea portii NOR (necesar min. 4V).

Circuitul e demonstrativ, alimentat la o baterie de 9V, ledurile utilizate sunt miniatura, consumand 4...5mA, iar butoanele-s microswitch-uri cu calota total inadecvate pt. varianta reala a jocului; cand se incing spiritele, butoanele vor fi greu incercate, de aceea-i nevoie de modelul industrial de push-butoane de alerta ori de oprire de urgenta, cu arc moale si lung, pt. actionare rapida.
Ledurile se vor cupla cu fototranzistori ce actioneaza relee sau tranzistori de putere pt. comanda unei arii mai mari de leduri (becuri) si buzzere.