Multimetru digital DT-838 (p2/2)
Utilizare si
precautii
Electronice Scheme diverse
Multimetru
digital DT-838

Utilizare si precautii
1 2


Ca electronist amator, pentru masuratori electronice folosesti mai toate gamele de masura.

Pentru masuratori electrice in gospodarie ajung urmatoarele game:
ACV 750 - in casa testam tensiunea electrica a prizelor si a prelungitoarelor numai cand comutatorul rotativ al aparatului este pe punctul marcat cu "750" - un click la dreapta fata de pozitia OFF (oprit) il pregateste pt. aceasta situatie (dintre toate, singura potential periculoasa, 230Vac);
DCV 20 (pe portiunea de la Nord spre N-V a scalei circulare) - punand comutatorul in dreptul punctului inscriptionat cu "20" putem masura cam toate bateriile de prin casa + bateria auto dar si toate alimentatoarele de priza ori sursa PC-ului;
Ω 2000 (la Sud spre S-V) - cele mai multe rezistente electrice de incalzire din feonuri, aeroterme s.a. nu sar de valoarea de 2000 de ohmi.
Continuitatea firelor electrice - la un click dreapta fata de punctul sudic (marcat cu 200Ω) se afla, in chenar rosu, pozitia pt. verificarea diodelor si a integritatii conductoarelor (firelor) cu rezistenta mai mica de 20 de ohmi; in acest loc verifici si cele doua testoare la atingerea varfurilor carora se va auzi un piuit continuu.
Banana neagra va sta intotdeauna in gaura din dreapta jos la stanga careia scrie "COM" (comun, fir rece, masa); banana rosie se va pune mereu in gaura din mijloc, langa care se vede "VΩmA" (fir cald, plus), ...

Multimetru digital DT-838
...cu exceptia masurarii curentilor mai mari de 200mAdc pe scala de 10A, cand va sta in gaura de sus, marcata cu "10ADC".

Precautii: nu masori valori ale tensiunii si curentului mai mari decat cele maxime specificate (750Vac, 1000Vdc, 200mAdc sau 10Adc); mare atentie cand lucrezi cu tensiunea retelei electrice monofazate (230Vac); in cazul tensiunilor si curentilor incepi masuratoarea pe scala cea mai mare; nu masori tensiuni cand comutatorul rotativ e pe scala de curent, rezistenta sau continuitate, s-ar distruge multimetrul ca si atunci cand nu deconectezi sursele de alimentare si nu descarci capacitatile de filtrare cand masori rezistente sau diode intr-un circuit electronic; testezi curenti numai daca inseriezi multimetrul cu un rezistor, altfel arzi aparatul; nu conectezi senzorul de masurare a temperaturii decat daca aparatul e deja pus pe scala de temperatura; nu testezi cu capacul din spate desfacut (nu schimbi fuzibila sau bateria in timp ce testoarele sunt conectate in circuitul de masura); utilizezi la masurare numai bananele si testoarele originale (nu improvizatii).
Aparatul nu are protectie antisoc, carcasa nu e ignifuga si nici etansa, asadar fereste-l de apa si foc si nu-l scăpa din mana!