Schema electronica
radioreceptor FM UUS
monofonic cu TDA7000 si difuzor
Electronice Scheme diverse
TDA7000
Radioreceptor FM UUS
monofonic cu difuzorAplicatia, devenita clasica, e inovativa, versatila, performanta, caracteristica firmei Philips.
Inovatia e chiar in principiul de functionare: frecventa intermediara de numai 70KHz si o deviatie de frecventa de doar ±15KHz - fata de valorile comune de 10,7MHz, respectiv ±75KHz - fac din realizarea practica a schemei o joaca atunci cand scapi de circuitele LC sau piezoceramice in etajul de intrare; obtii un receptor simplu, compact, usor de aliniat.
De ce este versatila si performanta? Pentru ca lasa loc si pentru realizarea de dispozitive electronice altele decat simple radioreceptoare, ex.: un radiotelefon multicanal la care pretentiile de selectivitate sunt crescute (12,5-15KHz intre canale), intr-o banda de frecvente larga, de la marginea superioara a undelor medii (1,5MHz) pana la extremitatea benzii UUS (112MHz).
Pentru un receptor comercial, circuitul are o foarte buna sensibilitate (1,5µV) si selectivitate (-45dB) si un oscilator local stabil (60KHz/V); controlul automat de frecventa functioneaza standard (±300KHz), iar semnalul audio din iesire (75-200mVef) poate ataca, practic, orice final audio discret sau integrat de calitate (-60dB - S/Z, 0,7% - THD).

Varianta portabila minima cu acord mecanic si auditie in difuzor include doar doua inductante identice, usor de construit: 5,5sp CuEm Φ0,6 in aer pe un diametru de 3mm;Schema electronica radioreceptor FM UUS monofonic cu TDA7000 si difuzor
C-ul are 10-30pF si i s-ar potrivi foarte bine un reductor mecanic 1/3.
Antena telescopica e alegerea ideala dar si un fir lung de 40-60cm face treaba buna. O simplificare e folosirea doar a condensatorului de 68pF (pin 13) si a celui de 220pF (pin 14) catre masa si eliminarea celorlalte componente din circuitul antenei.

Ca sa ramanem in ograda Philips, am ales un final audio BTL (Bridged Tied Load - conectare in punte) fara nici o componenta externa; in lipsa, el se poate inlocui cu alte circuite din garaj: finalul pentru casti cu circuit Baxendall sau amplicatorul cu corector de ton taie joase-taie inalte din interfonul monitor.
Mute e desenat activ (sensibilitatea redusa la 6µV) si difuzorul este mut cand te afli cu acordul intre posturi; pragul de la care el actioneaza poate fi schimbat punand in locul rezistorului de 10K un semireglabil de 100K; tot despre muting: starea lui poate fi semnalizata cu led la pinul 1 printr-un rezistor potrivit sau un open-colector; selectivitatea urca spre -60dB daca se inseriaza cu cei 3n3 de la pinul 11 o inductanta de ordinul mH-ilor; un semnal audio de nivel mic, necontrolat de Mute dar de mai buna calitate (fara armonici MF/FI), e de gasit la pinul 4.